
Thuiskomen bij jezelf
online training - part 3
3. Moeilijkheden om in je lijf te komen
3.1 Angst
Angst is wat ons in de weg staat, als je de weg van hoofd naar lichaam wil maken.
Het hoofd is gebaseerd op angst, maar tegelijkertijd vinden we daar onze veiligheid. In het hoofd lijkt is/lijkt het veilig.
Het vraagt moed om je buiten de grenzen van je hoofd te begeven.
Het hoofd, de persoonlijkheid, het kleine 'ikje' is gebaseerd op angst en creëert angst van zodra je de neiging hebt om het gekende pad te verlaten. Het voelt beangstigend, omdat het hoofd de controle lijkt te verliezen.
Het hoofd is er om ons te beschermen. Als een situatie in het dagelijks leven te heftig is voor ons, dan neemt het hoofd het van ons over. Het zal dus nooit écht onveilig voelen. Als er echt dreigende angst is, dan gaan we naar ons hoofd en voelen we weinig.
Iemand die een ernstig verkeersongeluk meemaakt, herinnert deze zelden. Hier gaat zélfs het hoofd in black out. Dingen die té heftig zijn om te ervaren, kunnen we ons niet herinneren.
Maar soms neemt ons hoofd het te vaak van ons over. Het hoofd is het gaan overnemen toen een situatie te heftig was om te ervaren. Als het gevoel dat je destijds onderdrukte op een later tijdstip terug naar de oppervlakte wil komen, zal het hoofd dit willen blijven onderdrukken. Het hoofd blijft je dan beschermen tegen dat gevoel. De uitdaging ligt er in, om, als je opnieuw in een veilige situatie bent, de controle van het hoofd los te laten. Met je bewustzijn geef je je lichaam toestemming om te voelen wat mag gevoel worden.
Maar, als je je buiten de grenzen van je hoofd wil begeven, zal angst je met gezel zijn.
Mocht je écht stevig last hebben van angst, waarbij het neigt naar angst -en paniekaanvallen (maar niet zo erg dat ze je leven helemaal beheersen, want dan moet ik je doorverwijzen) stuur me een mailtje. Dan geef ik je wat tools om daarin te verdiepen.
3.1.1 Welke gedachte geloof je?
Als je de weg van hoofd naar hart aflegt, zal je mind zal je in het ootje nemen. Hij zal angst creëren doordat hij zijn controle verliest. Dit doet hij door middel van zijn gedachten. Welke gedachte geloof je? Kijk of je ze kan vastpakken, observeren.
Alle angsten komen voort uit gedachten die wij geloven.
Hoe dichter je bij groei komt, dus meer verbinding met je lichaam en de bronverbinding, hoe luider je hoofd zal roepen. Als je dus een periode in he leven hebt waarbij je gedachten hardnekkiger komen, weet dan dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat je op het punt staat om meer verbinding te maken met je lichaam en je bronverbinding. Het is aan jou om vanuit bewustzijn uit de illusie van de gedachtenstroom te stappen.
3.1.1.1 Vaak voorkomende voorbeelden van gedachten die we geloven
-> Ik ben niet goed genoeg
Ik vermoed dat bijna iedereen deze gedachte in zich heeft. Ze wordt er tenslotte collectief van kleins af aan ingepompt. En het is een collectieve illusie. Het feit dat je ademt, betekent dat je goed genoeg bent.
Er zijn heel wat variaties hierop: Ik schiet altijd tekort, in mijn leven loopt nooit iets goed. Ik ben beschadigd. Ik draag een duistere wolk met me mee. Ik ben een slecht mens. Ik verdien geen liefde. Ik ben een mislukking. Niemand houdt van mij. Ik ben niet de moeite waard. Ik ben niet te vertrouwen. Ik kan de uitdagingen van het leven niet aan. Ik sta er altijd alleen voor. Ik word door iedereen in de steek gelaten. Ik word altijd afgewezen. ik ben verwerpelijk. Ik doe er niet toe. Ik ben onbelangrijk. Ik hoor nergens bij. Ik ben iedereen tot last. Ik ben nergens veilig. Ik mag er niet zijn. Het lukt me toch niet. Ik doe er niet toe. Er is iets fundamenteel mis met mij.
Kijk of je zo'n overtuigingen bij jezelf kan strikken.
Deze kernovertuigingen vormde je, om de pijn die er onder zit, niet te moeten voelen. Als kind was het te bedreigend om je pijn te voelen. Daarom vormde je deze overtuiging. Je maakte jezelf dingen wijs om de pijn niet te moeten voelen. Hierdoor raakte je van je kern verwijderd. Je ging je aanpassen om toch bij het gezin van herkomst te passen. Dit was tenslotte je grootste verlangen en veiligheid toen.
Zolang je je niet bewust bent van een diepgewortelde kernovertuiging in jou, zal ze je in je grip hebben. Je gaat dan onbewust handelen vanuit deze overtuiging. De uitdaging ligt er in om de onbewuste overtuigingen die je leven controleren, in je bewustzijn te laten komen.
3.1.1.2 Toestemming
De bovenstaande gedachten die we geloven, zorgen ervoor dat we onszelf (onbewust) geen toestemming geven om hier te zijn.
Kan jij jezelf toestemming geven om hier op aarde ten volle aanwezig te zijn? Mag jij je plek innemen hier op aarde?
3.1.1.3 EFT Tapping
Als we stress hebben is ons Sympathisch zenuwstelsel actief. Als dit zenuwstelsel actief is, ben je in staat van paraatheid, klaar om in actie te schieten, te vechten, te vluchten, of te bevriezen. In die periode is ons lichaam niet in staat om te recupereren. Alle energie gaat naar de spieren om te vechten, de ademhaling versneld zodat er meer zuurstof naar de spieren gepompt kan worden, de pupilen worden scherper en de focus wordt intenser, urine wordt afgedreven zodat je helemaal klaar bent voor de vechtmodus.
In deze staat van paraatheid kan het lichaam niet recupereren. Er is geen rumite voor spijsvertering, celvernieuwing en afdrijving van kapotte cellen. Dat kan alleen wanneer het parasympathisch zenuwstelstel actief is. Hier is wel recuperatie van het lichaam mogelijk.
Om het parasympathisch zenuwstelsel te activeren, is EFT tapping een ideale oplossing.
Het is een techniek waarop je op bepaalde punten op je lichaam met je vingers tikt.
Het lijkt een beetje bizar als je het voor het eerst doet, maar je merkt al snel dat je in ontspanning gaat door deze techniek. Hoe meer je hem doet, hoe sneller je in ontspanning gaat. Je kan deze techniek voor alle situaties toepassen.
In onderstaande video paste ik het toe op angst.
Tijdens EFT komen de volgende punten aan bod:
- De zijkant van je hand
- De bovenkant van je hoofd
- De binnenkant van je wenkbrauwen
- Punt tussen de neus en bovenlip
- Punt tussen onderlip en kin
- Begin van het sleutelbeen
- Op de zijkant van je borstkas, onder de oksel.
Het maakt niet uit met welke hand je tikt, of welke zijde je kiest.
De maar even mee hieronder, mocht je angst ervaren.
Zoals gezegd: je kan het op meerdere situaties toepassen:
bv. 'Ook al hou ik mezelf in, ik hou van mezelf en accepteer mezelf volledig.'
of: 'Ook al ben ik nog niet waar ik wil zijn, ik hou van mezelf en accepteer mezelf volledig.'
Om meer voorbeelden te zien of te volgen kan je @thetappingsolutionchannel volgen op Youtube.
Vraagt je angst & paniek méér aandacht? Dan heb je hier dieper naar te kijken. Angst & paniekaanvallen kunnen een stevige impact hebben op je leven.
Zelf heb ik gedurende een bepaalde periode van mijn leven, angst & paniekaanvallen ervaren. Ik verdiepte me hier in en ging op zoek naar een methodiek die voor mij werkte. Via de link hieronder kom je bij deze methodiek terecht.
Heb jij last van angst & paniekaanvallen en ben je op zoek naar een manier om hier mee om te gaan?
Hieronder vind je een link naar de handeiding in omgaan met angst & paniek.
Na overschrijving van €12 ontvang jij de handleiding!
3.2 Embrace the darkness in you
Als je je lichaam opnieuw gaat bewonen, zal je niet alleen hele fijne gevoelens ervaren, maar ook onfijne gevoelens! Dit is de reden waarom je het vaak moeilijk vindt om in je lichaam te komen. Ergens weet je of denk je dat je die onderdrukte gevoelens opnieuw zal ervaren.
Kan je 'ja' zeggen tegen eventuele onfijne gevoelens die kunnen komen?
Wéét dat de angst voor de gevoelens die je DENKT dat er zullen komen, erger is dan het eventuele gevoel dat je zal ervaren.
De angst voor wat zou kunnen komen, is altijd erger dan de realiteit.
3.2.1 Omgaan met onfijne gevoelens
Soms heb je wel eens een dag waarop het gewoon wat minder gaat. Je wordt wakker en je voelt je gewoon niet zo goed in je vel.
Onze eerste reactie is weggaan van deze onfijne gevoelens. Je vindt het niet leuk om ze te voelen dus wil je ze als eerste reactie gaan onderdrukken of vermijden (vluchten).
De contradictie is echter dat het gevoel hiermee absoluut niet verdwijnt. Je duwt het naar de achtergrond, maar ze blijven zeker bestaan. Het gaat niet weg. Een onfijn gevoel is nog nooit verdwenen door het te onderdrukken of te veroordelen (vechten).
Het onderdrukken van onfijne gevoelens, doe je vanuit je hoofd. Het hoofd doet dit, omdat het wil controleren. Het wil de controle behouden en het wil je beschermen tegen deze onfijne gevoelens.
Jij bent echter bewustzijn. Jij kan kiezen hoe jij reageert. Je kan je hoofd het van je laten overnemen (en dus de onfijne gevoelens onderdrukken waardoor ze blijven bestaan), óf je kan er gewoon 'bij' zijn. Onfijne gevoelens komen naar de oppervlakte omdat ze willen gevoeld worden. Kan jij bij deze emotie zijn?
Als je ervoor kiest om bij je emotie aanwezig te zijn, dan merk je dat je oordeel op dat gevoel verdwijnt. Je merkt dan dat het onfijne gevoel eigenlijk niet eens negatief hoeft te zijn. Als je je oordeel op deze emotie weg laat, wordt het gewoon energie. Het wordt een neutrale observatie.
Lukt het niet om het gevoel er te laten zijn en uit het oordeel te stappen? Accepteer dan waar je nu bent. Je hoeft niets te moeten. Moeten helpt nooit. Kijk in hoeverre je in acceptatie kan gaan van het huidige moment. Weet dat élk moment altijd voorbij gaat. NIets is voor altijd als het gaat om gevoelsstaten.
Kan jij accepteren dat negatieve gevoelens ervaren deel van het mens-zijn is?
3.2.2 Observeren van pijnlijke emoties (Jan Geurtz)
Vaak is het de manier van kijken naar een pijnlijke emotie die lijden veroorzaakt. Vaak is de emotie op zich objectief gezien niet eens pijnlijk. Het ervan weg willen kan meer pijn veroorzaken. Je manier van identificeren met die emotie veroorzaakt pijn. Je kan leren om, in plaats van er van weg te willen, er net naar toe te gaan. Op een andere manier gaan we zo kijken naar de emotie.
Je hoeft je niet anders te willen voelen dan je je nu voelt.
Het gaat er om volledig aanwezig te zijn bij wat je nu voelt.
Zie of je je emotie kan benoemen. 'Ik voel me ….' Eenzaam, verlaten, afgewezen, mislukt, niet goed genoeg. Loop er niet van weg maar ervaar die emotie. Dit is hoe je je voelt op dit moment.
Zie of er een secundaire emotie is; is er een emotie over deze emotie? 'ik wil me niet zo voelen, ik vind het stom dat ik me zo voel.' 'Ik heb een hekel eraan dat ik me verlaten voel.'
Dit is erkennen wat er nu ervaren wordt, dit is kijken naar en laten zijn. Het gevoel is er en het verzet tegenover dat gevoel is er. Dit is wat er zich op dit moment af speelt.
Zie eens of je dat gevoel nog beter kan onderzoeken en ga eens na of je kan zien wat je lijf voelt, koud hard, wreed, ruw, een gat, donker… Zoek het fysieke gevoel van je pijnlijke emotie.
Misschien kan je eens nagaan welke vorm deze emotie heeft en welke kleur je er aan zou geven.
Wat voelt je lijf op dit moment? Het zit altijd onder je kin, tot diep in de onderbuik. Daar zit het fysieke gevoel van de emotie.
Als je hebt kunnen constateren wat je ervaart in je lijf, wat je fysieke ervaring is in je lijf van deze emotie. probeer dat gevoel volledig te laten zijn, zonder in verzet te gaan. Zonder er van af te willen komen met deze methode. Laat je dichter komen bij deze natuurlijke staat van zijn. Dit gaat nooit in plaats van het pijnlijke gevoel, maar via het volledig laten zijn, via het omarmen van dit pijnlijke gevoel in je lijf.
Soms kan het goed zijn om kort zinnen te zeggen, ik heb dit gevoel, ik ben dit niet, dit mag er zijn. Het brengt een soort vertrouwen, als je jezelf toestaat je zo te voelen, kan er vanzelf iets veranderen. Enkel door acceptatie kan het gevoel transformeren. Emoties zijn er omdat ze gezien willen worden. Je kan trachten rust te vinden in deze pijnlijke gevoelens.
Als je echt contact hebt gemaakt met deze fysieke pijn uit het verleden; kan je dit verruimen. Wat voel je nog meer, naast dit pijnlijke gevoel in je lijf? Dit verruimt de gewaarwording. Ervaar tegelijkertijd de stoel waarop je zit, de geluiden uit de omgeving, kleuren die je al dan niet ziet ook al zijn je ogen gesloten, enz… Probeer de gehele ervaring te verbinden met het pijnlijke gevoel in je lijf. Het pijnlijke gevoel in je lijf wordt zo één van de vele aspecten die je ervaart.
3.3 Veiligheid
Veiligheid is een thema dat zeker voorkomt als je je buiten de grenzen van je beperkende gedachten wil begeven. Het zal steeds wel een beetje onveilig voelen. Het is uit je comfortzone. Buiten de grenzen van de valse veiligheid van je hoofd. Echte veiligheid zit in je lichaam, maar je hoofd is daar helemaal niet van overtuigd.
Voor vele hooggevoelige personen voelt het heel erg onveilig om hier op aarde te zijn. Hooggevoelige personen herinneren zich vaak hoe het écht zou kunnen zijn. Ze herinneren zich liefdevolle verbinding en kunnen dit hier op aarde niet zozeer vinden. Ze vinden het confronterend om hier te zijn en hebben moeite met dit aardse bestaan.
Voor hen kan het helpen om zich te herinneren dat alles energie is. Er is niets anders. Alles is enkel energie. DIt helpt om de hardheid van de wereld te verzachten. Weten dat alles slechts energie is, zorgt dat je meer kan thuiskomen.
Veiligheid zal je ook nooit in je omgeving vinden. Je zal er alles aan doen om je veiligheid in je buitenwereld te vinden, maar die zal je daar nooit vinden... De énige échte veiligheid, die zit in jou. DIe zit diep in jou. Het enige wat je hebt, dat ben jij. Jij bent er altijd. Jij gaat nooit weg. Om één of andere reden zijn we vaak heel bang om deze veiligheid in onszelf te vinden. Maar weet dat de vrijheid vrijwel altijd achter de angst ligt. Je bent bang om naar binnen te gaan en zoekt de veiligheid in je omgeving, maar de échte veiligheid zit in jou. Vertrouw op jij en jezelf. Dat is de enige stabiliteit die er is.
3.3.1 Wat heb jij nodig om het stapje te zetten om iets buiten je gedachten te treden?
Weet dat het altijd wel wat onveilig zal voelen, maar weet ook dat jij steeds de controle hebt. Jij kiest. Altijd. Jij kiest om uit je hoofd te gaan. En je kan zelfs kiezen om terug in je hoofd te gaan als het te beangstigend wordt. Weet dat jij die controle hebt. Dat maakt het iets makkelijker om veiligheid te voelen.
Pas eens je ontdenkt dat je niet meer kan wegvluchten in je omgeving of in je hoofd, zal je ervaren dat er één iets over blijft. JIj. Jij zal er altijd zijn. Het is de enige stabiele factore in je leven.
4. Welke verdoving gebruik jij om niet te moeten voelen?
Hieronder volgen enkele voorbeelden van perfecte en wellicht zeer gekende methoden die je kiest om te verdoven en je lichaam niet te moeten voelen.
Er is niet mis met deze activiteiten, maar observeer wanneer je ze routineus gebruikt als verdoving.
4.1 Netflix, social media
Als pauzeknop om even niet te moeten voelen. Er is niets mis met netflix en social media, maar als je merkt dat je dit steeds gebruikt van zodra je stil valt, weet dan dat je dat wellicht doet om jezelf te verdoven.
Ben je bang van de stilte in jou? Wat zou je te zien krijgen?
4.2 Wijn, chips, geraffineerde suikers
Zeker gerafineerde voeding is een ongelofelijk ingeburgerde verdoving.
4.3 Doen, doen, doen, in plaats van voelen
Doen, doen, doen is de perfecte oplossing voor mensen die bang zijn om te voelen. Het doen doen doen wordt als normaal geaccepteerd in onze maatschappij.
Ook al ben je iemand die wel pauze durft pakken van het vele doen, doen, doen, kan het zijn dat je, zelfs al ben je alleen, toch nog steeds met afleiding bezig bent, om niet te moeten voelen. Dit heet een functionele freeze.
4.4 Alcohol, drugs
Ik denk dat deze welgekend is.
5. Extra
Deze oefeningen zijn ter verdieping. Ze maken verbinding met je kleine ikje en zorgen voor meer bewustwording.
5.1 Maak verbinding met je innerlijk kind
We starten deze oefening met het afstemmen op de vibratie van de aarde. Een hele robuste aardse vibratie. Daarna verbinden met de hemelenergie, een hele lichte energie. Jij bent de verbinding tussen beide.
Als je hier minder of geen voeling mee hebt, of dit een te ver van je bed-show is, sla het eerste stuk dan over, laat het aan je voorbij gaan en ga verder vanaf minuut 3.33.
Kijk wat je innerlijk kind nodig heeft en welke beweging je wil maken.
Herhaal deze oefening zoveel je wil.
5.2 Jouw innerlijke stemmen
De stemmen van je kleine ikje nemen het soms van je over. Dit is een oefening waarin je opnieuw verbinding maakt met de kleine stemmetjes in jou. Kijk wat er gebeurt. Wat hebben die kleine stemmetjes nodig?
5.3 Het verleden transformeren
Dit is een oefening die vanzelf 'door' kwam toen ik heel ontspannen en heel dicht bij mezelf was.
Deze oefening kan je enkel doen als er een bepaald onfijn gevoel is die momenteel bij jou speelt. Je merkt dat het pijnpunt, het ongemakkelijk gevoel, zich steeds wil blijven tonen. In deze oefening ga je terug naar de oorsprong van dit gevoel en je neemt je kracht die je nu hebt, mee naar het verleden.
Vaak is het al waardevol om gewoon de intentie te zetten om terug te gaan naar de eerste keer waarin je dit onfijne gevoel had. Dit kan verhelderen zijn en laat in sommige gevallen door dit inzicht het gevoel verdwijnen.