Thuiskomen bij jezelf

online training - part 2 (2)  

1.3.5 Zintuigen

Als je je 'all over the place' voelt, kan je je energie terug naar jezelf brengen door te focussen op je zintuigen. Om het je gemakkelijker te maken kan je het als volgt doen: noem 2 dingen die je ziet. Noem 2 dingen die je hoort. Noem 2 dingen die je voelt met je huid. Noem 2 dingen die je voelt binnen in je lijf. Noem 2 dingen die je ruikt.

Voel je het verschil?



1.3.5.1 Elke dag focus op één zintuig, een week lang.

Als wandelende hoofden zijn we vergeten om onze zintuigen te gebruiken. We doen dagelijks vanalles, maar we doen het niet bewust en missen op die manier de ervaring van onze activiteiten. Enkel extreme prikkels komen nog binnen, zoals wanneer we ons hand op een hete plaat leggen. De andere prikkels lijken naar de achtergrond verschoven te zijn en lijken aan ons bewustzijn voorbij te gaan.





Dag 1: Deze dag ga je steeds je aandacht richten naar je gehoor. Wat hoor je allemaal doorheen de dag? Ik hoor het typen van dit verslag. Ik hoor de wind die buiten tegen de ramen waait, het tikken van de klok. Deze volledige dag wordt je je vooral van dit soort dingen bewust. Er zijn doorheen de dag natuurlijk verschillende zaken die je aandacht zullen trekken, maar het gaat er vooral om, dat je op deze dag vooral je aandacht richt naar dit zintuig. Wat je bijvoorbeeld kan doen, is elk uur je wekker zetten, waardoor je je op dat moment even bewust wordt van wat je op dat moment allemaal hoort.




Dag 2: Op deze dag richt je je volledige dag op geur. Sta er bewust bij stil als je iets eet of drinkt, maar ook als je een bepaalde ruimte binnenkomt, of wandelt in het bos. Ook daar zijn er allerlei geuren. Je zou ervan versteld staan.


Toen ik deze oefening voor de eerste keer deed, stond ik er van versteld dat zelfs het ijs in mijn mojito een geur had! Hier was ik me nog nooit eerder bewust van geworden!



Dag 3: Vandaag richten we ons volledig op smaak. Natuurlijk doen we dit vooral bij ons eten en drinken. Ga bewust je voeding nuttigen. Speel het deze keer niet zomaar binnen, maar word je ondertussen even bewuster van de textuur van je voeding en ga bewuster smaken.

Enige jaren terug zat ik in een pizzeria met een vriend. HIj genoot héél erg van smaken en als hij aan het eten was, viel het gesprek met hem stil, zodat hij zijn culinaire orgasme kon ervaren. Voor mij was dat even wennen, want ik genoot destijds met van het gezelschap dan het eten zelf. Toen het gesprek plots stil viel, ging ik ook bewuster eten. Op dat moment kom ik tot de ontdekking dat ik de pizza, die ik al meermaals in dat restaurant bestelde, eigenlijk helemaal niet zo lekker vond!




Dag 4: Deze dag brengen we de aandacht naar het zien, het kijken. Hier gaan we al heel snel ons oordeel aan koppelen. Word je daar zoveel mogelijk bewust van. Als ik vroeger een koe zag, dan vond ik dat een vuil beest, omdat dat nu eenmaal zo geconditioneerd werd van thuis uit. Toen ik bewuster naar die dieren ging kijken, kom ik tot de ontdekking dat dat helemaal geen vuile beesten zijn. Ze zijn eigenlijk echt wel mooi. Kijk dus zonder oordeel. Leer ook kijken zonder objecten te zien. Kijk naar lijnen, vormen en kleuren, zonder voorwerpen te zien. Bewust leren kijken laat je eveneens bewust worden van hoeveel prikkels er dagelijks binnenkomen, zonder dat we ooit door hebben hoe intens dat is.



Dag 5: Deze dag gaat compleet over voelen. Hoe voelt de ondergrond waarop je zit? Is die hard of zacht? Hoe voelen de kleren op je lijf? Hoe ervaar je de wind of zon op je huid? Heb je het warm of koud? Hoe voelt het voor jou als je in de zetel zit of ligt? Hoe voelt het als je in je bed onder de lakens ligt? Hoe voelen de bladeren in het bos? Hoe voelt een boomschors? Sluit je ogen om makkelijker te voelen.



Oefening: bewust voelen

Deze oefening is heel simpel, maar wel boeiend om eens te doen. Het is een tantra oefening van Betty Martin en heet de 'feelgood' oefening. Neem een boek, kussen of ander object. Het is een oefening voor jezelf. Jezelf toestaan om te genieten. Je geeft je handen een goed gevoel. Je brengt je aandacht naar je handen en laat je lichaam ontspannen.

Neem het in je hand, laat je vingertoppen over het object glijden. Voel het. Ervaar hoe de randen zijn, is het hard of zacht, koud of warm? Geniet terwijl je dit doet, kijk of je een sprankel in je bekken voelt terwijl je met je vingertoppen over het object glijdt. Hoe langzamer je voelt hoe beter je kan ervaren. Zie of je tinteling kan ervaren. Laat de sparkle in je lichaam toe… Neem zoveel tijd als je nodig hebt en blijf bij je pure ervaring als die er zijn. Observeer je overtuigingen.

Hetzelfde kan je doen met jouw gezicht. Streel over je gezicht, met je vingers of de achterkant van je hand. Kijk of je kan genieten en observeer je overtuigingen.





Dag 6: Deze dag gaat over voelen, maar niet met je huid als gevoelsorgaan, maar het innerlijk voelen. Hoe is het met je energie in het lichaam gesteld? Neem regelmatig tijdstippen in de dag waarbij je innerlijk gaat voelen. Hoe voelt je lichaam binnenin? Hoe voelen je benen? Hoe voelt het in je bekken? Hoe voelt het ter hoogte van je middenrif? Je keel? Hoe voelen je polsen? Je enkels? Veelal kan je het meeste ervaren in je romp. Daar worden de meeste energieën ervaren. Voor voorkomende plaatsen waar we ons het snelst bewust van worden, zijn ons bekken, middenrif, hartstreek, keel, …. Emoties worden veelal in dezelfde regio's ervaren. Zie hier de grafiek van emoties van Jan Bommerez. Het kan je helpen om emoties gemakkelijker te herkennen.






Om je beter bewust te worden van wat innerlijk speelt, kan je je lichaam tekenen. Je gebruikt gewoon je lichaam in tekenvorm en met kleuren duid je aan hoe je lichaam aanvoelt. Hier heb je niet veel denken nodig. je neemt gewoon kleuren en je kleurt je lichaam in. Je kan dit dagelijks uitvoeren om je lichaam bewustwording te stimuleren, maar doe het ook eens wanneer je lichaam minder rustig is en je dus minder goed geaard bent. De kleuren en invulling van dat lichaam zal er in ieder geval al totaal anders uit zien…

Observeer je lichaam als je aandacht besteed aan je zintuigen. Het kan goed zijn dat je weerstand voelt om zo'n oefening te doen. Dat kan er op wijzen dat je weerstand hebt om in je lichaam te komen. Je ziel gaat liever naar huis dan dat hij hier op aarde moet landen.




Oefening

Het kan nuttig zijn om elke dag 5 minuten te 'zitten'. Gewoon in de zetel zitten of op een stoel en jezelf observeren. Gewoon de tijd maken om te 'zijn'. Observeer je gedachten en zie of je iets in je lichaam kan voelen. Zie of er iets speelt. Je kan dit ook gemakkelijk doen als je op je werk bent; ga gerust eens 5 min op de wc zitten en voel je lichaam. Het de ademhaling snel of traag? Zijn er emoties? Welke gedachten komen langs? Wat voel je in je buik, rug, benen, schouders, vingers?

In het begin kan dit vrij confronterend zijn. Als je jaren niet naar je lichaam geluisterd hebt, kan het zijn dat je erg onrustig wordt als je dan gaat stil zitten. Dat is omdat het lichaam al langer gehoord wil worden. Onrustig worden als je stil valt is een signaal dat je lichaam al eventjes aan het roepen was.



2. Leren observeren

2.1 Focus van buiten naar binnen

We leerden van kleins af aan al om onze eigen verbinding los te laten en ons zo veel mogelijk op de buitenwereld te focussen. Op school bijvoorbeeld, had de leerkracht de waarheid in pacht. Er was vaak weinig ruimte voor een ander perspectief of mening. Je leerde ook je eigen behoeftes onderdrukken. Acht uur stilzitten op een bankje graag! En vragen als je naar het toilet moet! Je werd vaak veroordeeld als je te spontaan gedrag stelde. Je wil als peuter spontaan iets van de tafel nemen, maar je vader roept: 'Neen! Dat mag niet!'. Je schrikt je te pletter. De volgende keer dat je een spontane beweging wil maken, scan je eerst je omgeving. Is het veilig om deze beweging te maken?


Je hebt dus geleerd om sterk naar buiten gericht te zijn. Nu heb je opnieuw te leren om meer naar binnen gericht te zijn. Wat gebeurt er in mezelf? Hoe voel jij je? Hoe zit je er bij? Leer jezelf observeren, liever dan de omgeving!


Je kan dit oefenen in de natuur: je observeert een landschap, een boom of gelijk wat je vindt. Observeer deze dingen terwijl je ook met jouw energie bij dat voorwerp/beeld bent. Je bent dan helemaal met jouw energij bij dat voorwerp.


Observeer dan hetzelfde beeld, maar hou je energie bewust bij jezelf.


Voel je het verschil?








2.2 Jij bent bewustzijn

'Jij bent het bewustzijn dat je lichaam bewoont. Zonder bewustzijn is er geen leven. Je lichaam is slechts iets in bruikleen. Het begint als baby en groeit verder tot het oud en versleten is. Maar jij bent nog altijd dezelfde jij. Of je nu baby bent of 99 jaar. Het lichaam weet niet dat het een lichaam is. Je teen weet niet dat hij een teen is, je pols weet niet dat hij een pols is, je hoofd weet niet dat het een hoofd is en je hersenen weten niet dat ze hersenen zijn, maar 'jij kent elk deel van je lichaam. Hoe kun jij het lichaam zijn als jij alle onderdelen kent, terwijl die onderdelen jou niet kennen?'


(Rhonda Byrne - The greatest secret)


Er is een grotere kracht die je lichaam doet leven. Je lichaam wordt geleefd. Je lichaam wordt geademd. Jij bent niet degene die ademt. Jij wordt geademd.




2.3 Je gedachten observeren

Jij bent bewustzijn. Jij bent niet je gedachten. Jij bent wel observator van je gedachten. Het gaat er om dat je opnieuw verbinding maakt met het bewustzijn dat jij bent.


De meeste mensen zijn helemaal geïdentificeerd met hun gedachten. Ze denken dat ze hun gedachten zijn. Maar dat zijn ze niet. Gedachten zijn als een soort programmatie. Je kan het zien als zinnen die op een scherm voor jou heen passeren. Jij bent het bewustzijn dat deze gedachten observeert. Van zodra je met je bewustzijn voeding geeft aan deze gedachte door ze te gaan geloven, krijgt ze kracht. Maar een gedachte op zich, die heeft geen kracht.


Lukt het je om gedachten als gedachten te observeren? Van welke gedachten merk je op dat je ze echt gelooft?


Maak je géén illusie; het is NIET de bedoeling dat je niet denkt! Iedereen heeft dezelfde computer. De gedachten zullen er altijd zijn. Soms komen er ook gewoon boodschappen door. Dingen die je plots weet. Deze komen niet vanuit je hoofd maar vanuit de bron, vanuit dat wat jou doet leven.




2.4 Je lichaam observeren

2.4.1 Tekenen

Om je bewust te worden van je lichaam, is het belangrijk om vanuit bewustzijn te leren kijken naar je lichaam. 


Sta bewust stil bij hoe jij je lichaam op dit moment ervaart. 

Als je behoorlijk visueel bent, dan zou je er voor kunnen kiezen om je lichaam te tekenen. 

Je kan onderstaande afbeelding hiervoor gebruiken. 

In de afbeelding er onder kan je een voorbeeld zien van hoe iemand zijn lichaam tekent. Denk er niet al te veel over na. Geef je lichaam de aandacht die het nodig heeft. Geef kleuren aan hoe jij de energie van je lichaam ervaart. 



2.4.2 Bodyscan

Observeer je lichaam door je volledige lichaam te overlopen.


Overloop je volledige lichaam, van boven naar beneden. Gebruik hierbij het audiofragment.


Overloop alles stap voor stap. Kijk of je sensaties kan ervaren.





2.4.3 Simply Seven

Spierspanning en ontspanning maakt het gemakkelijker om je lichaam te observeren. Deze oefening leert je om het verschil in spanning en ontspanning in je lichaam te ervaren.


De simply 7 is een oefening waarbij je alle spiergroepen van het lichaam gaat opspannen en ontspannen. Elke spiergroep span je 2x op. Je gaat 7 seconden opspannen, en zo'n 45 seconden ontspannen. Vanuit bewustzijn observeer je je lichaam.


Ga ontspannen op een mat liggen. En span de volgende spierroepen 2x na elkaar op op de hierboven beschreven manier:


1. Voorzijde van de benen: Knie[en strekken en de tenen naar je toe trekken. Observeer de voorzijde van je dijen en de voorzijde van je onderbenen. Loslaten en ervaren.


2. Achterzijde van de benen: Duw de 2 hielen zo diep mogelijk in de ondergrond. Let op de spanning in de achterzijde van de bovenbenen en de kuiten. Laat los en ervaar.


3. Strekzijde van de armen: Hef de armen horizontaal boven de grond. Houd je vingers gespreid. Span maximaal op en laat je armen als een blok vallen na het opstannen.


4. Buig je ellebogen maximaal terwijl je de ellebogen in de ondergrond duwt. Duw tegelijkertijd ook de schouders naar beneden, in de ondergrond/mat waarop je ligt.


5. Duw je achterhoofd helemaal de grond in terwijl je ligt. Ervaar de spierspanning in de achterkant van je nek.


6. Span je buik helemaal op. Duw je lenden tegen de ondergrond/mat. Ervaar de spanning en observeer de ontspanning na het opspannen.


7. Span je gezichtsspieren op: frons je wenkbrauwen, knijp je ogen dicht, pers je mond samen; span al gezichtsspieren op. Observeer die spanning en ontspanning.








2.4.4 Jij en je omgeving

Hoe voelt je lichaam als je alleen bent, en hoe voelt je lichaam als je bij andere personen bent? Bij welke persoon voelt het fijn, bij welke persoon voelt het niet fijn?


Kijk wat er in je lichaam gebeurt.


Hoe is je energie als je alleen bent? Ben je dan met je energie bij jezelf of ben je, ook als je alleen bent, met je energie bij de ander?


Observeer het...




2.4.5 Oefening met 2 personen

Dit is een oefening die mij lange tijd geleden leerde dat energie 'echt' is.


Dit is een oefening om met twee personen te doen. Eén persoon gaat op een matras liggen, die in een open ruimte ligt. De persoon die op de mat ligt, is de persoon die de oefening ondergaat. De andere persoon gaat plaats nemen aan de zijkant van de persoon die op de mat ligt. De persoon die op de mat ligt, observeert; hoe voelt dit? De persoon die naast de mat ligt, gaat nu aan de bovenkant van de mat zitten, aan het hoofdeinde. De liggende persoon observeert opnieuw. Hoe voelt dit? Voelt dit hetzelfde? Of toch anders? De zittende persoon gaat verder en gaat aan de andere zijde zitten. Tenslotte gaat hij ook aan het voeteinde zitten.


Wat ervaart de persoon die op de mat ligt?






2.4.6 Je lichaam en je gedachten

Je lichaam kan ook heel duidelijk reageren op gedachten of onbewuste overtuigingen. In deze oefening krijg je allerhande gedachten, overtuigingen te horen.


Beluister ze met aandacht.


Ga rustig zitten of liggen en laat de woorden bij je binnenkomen. Beluister ze, en observeer hoe je lichaam op deze zinnen reageert. De reactie van je lichaam op een bepaalde zin kan zorgen dat je bewustwording groeit. Het zou zo wel eens kunnen dat een bepaalde zin je triggert. Kijk hoe je lichaam reageert en sta jezelf toe om de onbewuste overtuiging in je bewustzijn te laten komen.


Gaat je lichaam in ontspanning, gaat het net in kramp bij een bepaalde zin?


Observeer...




Zijn er zinnen die triggeren, of blijven hangen? Ik maakte hieronder een samenvatting. Zo kan je ze misschien gemakkelijker kan bijhouden/terugvinden.


Email me gerust wanneer je stevig getriggerd wordt en/of verward geraakt. Dan kijk ik even met je mee. marieke.senseofbeing@gmail.com