
Omgaan met angst & paniek
Relax yourself
Omgaan met angst & paniek
- Relax yourself -
Voor mensen die nog kunnen functioneren in de maatschappij, maar lijden onder angst en paniek.
Voor paniekaanvallen zonder onderliggende oorzaak (dus niet als gevolg van medicatie)
0. Inleiding
Welkom hier! Jij wil leren omgaan met angst & paniek. Het kan écht beangstigend zijn hé?
Het voelt steeds zo levensbedreigend. Het overvalt je. Het komt meestal op momenten waarop je het hetminste verwacht.
Er is een verschil tussen een 'schrikje' en angst. Een 'schrikje' is draaglijk; in verhouding tot de situatie & beheersbaar. Bij een 'schrikje' heeft goed advies een impact. Paniek is intens/existentieel, niet in verhouding met de situatie. Er is een gevoel van controleverlies. Goed advies heeft hier geen enkele impact en kan hier zelfs aan omgekeerde invloed hebben!
En daarbijkomend is er vaak de schaamte. Je durft er niet over praten. Want iemand die het niet ervaart, begrijpt er niets van.
Maaaar....
Er is goed nieuws.
Deze angst & paniek hoeft er niet je hele leven te zijn.
Angst zal je wellicht nog wel ervaren, maar het zal je niet meer zo overheersen zoals het nu doet.
Om beter te begrijpen hoe het stress-systeem werkt, kan je hier wat meer theoretische uitleg vinden over spanning & rust en het orthospympathisch zenuwstelsel.
A. Secundaire reacties: Schaamte, hopeloosheid, machteloosheid, eenzaamheid...
Als je lijdt onder paniekaanvallen, dan kan je je enorm machteloos en eenzaam voelen. Het voelt alsof jij de enige bent met deze paniekaanvallen en je schaamt je hier diep voor. Je hebt het gevoel dat je angst er niet mag zijn, dat je ze moet beschermen zodat de anderen ze niet zou zien. Dit gedrag is een secundair gedrag op je angstaanval. Dit gedrag (het signaal naar de hersenen dat je paniekaanval er niet mag zijn, geeft de hersenen (contradictorisch alweer) het signaal dat het wel degelijk onveilig is, waardoor de paniekaanvallen sneller terugkeren. Met andere woorden: hoe meer oordeel en angst je hebt over je paniekaanvallen, hoe sneller ze terugkomen.
Observeer dus je secundaire emoties bij je paniekaanvallen...
Probeer je ze te verdoezelen? welke gevoelens maken de angstaanvallen bij je los? Welk oordeel zit er op?
De angst en paniekaanvallen blijven vaak bestaan omdat we de emotie weg willen
Maar wat als het oordeel op de angst en paniek verdwijnt?
Wat als je eens probeert om een paniek aanval zelf op te roepen?
Wat als je vanuit observerend bewustzijn naar de paniekaanval kijkt?
B. Piekeren
Bij angst en paniek hoort piekeren. Hoe onrustiger het lichaam, hoe meer het hoofd het van je overneemt. Hoe onrustiger, hoe meer piekergedrag.
Hoewel je er helemaal van overtuigd bent dat de oplossing/verlossing in je hoofd zal vinden; de oplossing zit dáár niet. De oplossing ligt nooit op de laag waar het probleem zich bevindt. De oplossing voor het piekerprobleem, zit dus niet op de laag van het denken. De oplossing ligt steeds op een andere laag. Door het observeren vanuit bewustzijn, of doorvoelen in het lichaam.
1. Oorzaak
De trigger van een angst- of paniekaanval, is een energie in je lichaam die wil vrij komen. De oorzaak van de echte paniekaanval zit steeds in de hersenen. De hersenen reageren op de energie die wil vrij komen in je lichaam. De paniekaanval is dus een probleem op de laag van de hersenen & de activatie van het sympathisch zenusstelsel. Dáár is waar heel het bloeltje blokkeert.
Door een bepaalde trigger (de energie in je lichaam die wil bewegen) werd de amygdala geactiveerd. Je sympathisch zenuwstelsel wordt overactief omdat het denkt dat het in gevaar is. Je lichaam bereidt je voor om te reageren op gevaar door te vechten, te vluchten of te bevriezen.
De activatie van de zenuwbanen en de amygdala zorgen voor een doemgevoel. Méér dan dat is het niet. Het is een reactie van je lichaam die het doemgevoel veroorzaakt. Als je dus een gevoel van hopeloosheid ervaart, weet dan dat het de amygdala en je sympathisch zenuwstelsel is die geactiveerd werd.
Van zodra de paniekaanval geactiveerd wordt, voelt dit écht levensbedreigend. Het is écht levensecht. Toch ben je niet in reëel gevaar.
Mocht je in reëel gevaar zijn, neemt een grotere kracht het van ons over. We gaan in actiemodus als dat nodig zou zijn, we gaan in bevriezing als dat de betere oplossing is, of we vluchten als dat nog beter is. Als we in een reëel gevaar zijn, dan schieten we in één van deze patronen. Dit gebeurt vanzelf. We hebben er zelf geen controle over. Het gebeurt in onze plaats. (Hoe mooi is dat, by the way??? ...) Het is er om ons te beschermen. We kunnen vanuit ons bewustzijn niet kiezen in welk patroon we zullen schieten bij reëel gevaar.
Een paniekaanval is een afwijking. Het werd ooit geactiveerd om ons te beschermen, maar de core angst bleef in ons lichaam opgeslaan. Van zodra die core-angst getriggerd wordt, schieten we in de paniekaanval. De getriggerde core-angst is vaak slechts een gedachte die een oude herinnering oproept.
Als de energie in het lichaam wil vrij komen, reageert je zenuwstelsel daarop. Het is een automatische reactie. Je zenuwstelsel wil je beschermen. Destijds reageerde het lichaam met onderdrukken van de energie. Als ze nu vrijkomt, zal het lichaam in eerste instantie opnieuw willen reageren met onderdrukking.
De reden waarom we helemaal in paniek schieten, is omdat we de core-gedachte geloven. Van zodra deze getriggerd wordt, schieten we in buitenproportionele paniek.
Je kan dit zien als een angstlichaam dat geactiveerd wordt. Het angstlichaam wordt actief. En dit wil zichzelf voeden. Het líjkt op zoek naar geruststelling, maar bij een echte paniekaanval is er niemand die je echt gerust kan stellen. Onbewust ga je, als je in paniek zit, op zoek naar reacties van mensen die je paniek voeden. Je wil (onbewust) dat anderen je vertellen dat je paniek terecht is. Als niemand jou bevestigt, blijft de paniek bestaan. Je blijft dan zoeken naar bevestiging van je angst. Als iemand jou echter bevestigt dat je paniek terecht is, dan lijkt deze echter te verminderen. Over contradictie (tegenstrijdigheid) gesproken!
Het kan perfect zijn dat de angst en paniek jaren opgeslagen zat in je lijf. Energie/emotie kan jaren vast zitten in een 'Freeze'. De freeze is een overlevingsmechanisme waarbij intense emoties als het ware 'opgeslagen' liggen in je lichaam.
Eens je lichaam begint te 'ontdooien' en vrij komt uit de freeze, komen de angstaanvallen 'los'. De opgeslagen angst komt dan in één keer 'los' uit je lijf. En zo ervaart je plots paniekaanvallen die uit het niets lijken te komen. Het kan enorm overweldigend aanvoelen.
1.1 Veiligheid
Paniek aanvallen ontstaan steeds door het gevoel van onveiligheid. De realiteit is echter, dat je op het moment van de paniekaanval, eigenlijk wel veilig bent. De paniekaanval ontstaat door het gevoel van onveiligheid.
Zo kan je perfect een paniekaanval hebben terwijl je langs de winkelrekken wandelt. Iets triggerde je gevoel van onveiligheid, maar in realiteit ben je veilig. Het is je lichaam die reageert op het gevoel van onveiligheid. Je lichaam gaat 'aan', op een trigger.
De oorzaak van de paniekaanval is steeds opnieuw het onveilig voelen. Je kan je veiligheid niet simuleren. Als het onveilig voelt, dan voelt het echt onveilig.
Ga na wat voor jou veilig zou voelen. Hoe kan jij het gevoel van veiligheid verhogen?
Ik had bijvoorbeeld enorme angsten omtrent wonen. Ik was bang om op straat te belanden. Door mijn angsten praatte ik met mensen. Zij boden veiligheid aan. Als ik op straat zou belalnden. Dan nemen ze me in huis en helpen ze me aan een oplossing. Dit biedt veiligheid. De grote trigger; mijn angst omtrent het op straat belanden. Telt niet meer. Het is geen levend argument meer. Ik kan dit niet langer in stand houden met zo'n stevig tegenargument. Hoewel de gedachte eerst nog steeds macht over mij wil krijgen, verliest ze na verloop van tijd zijn kracht.
Welke gedachte geloof jij oprecht omtrent veiligheid?
Veiligheid dient stap voor stap opgebouwd te worden. Door beetje bij beetje ja te zeggen tegen de intensiteit van je emotie. Zo leer je de veiligheid in jezelf op te bouwen.
Elke halve % van de pijn of de angst waar tegen jij 'ja' zei, zorgt voor meer veiligheid. Je lichaam leert dat er iets verandert. Er komt ruimte vrij voor wat wil gevoeld worden. Het lichaam merkt dit op. Pas na verloop van tijd zal het lichaam ontladen. Meestal op een moment waarop je het niet verwacht.
1.1.1 Uiterlijke veiligheid
Hoewel het vooral om innerlijke veiligheid gaat als het gaat om het toelaten van de angst en paniek, kan uiterlijke veiligheid ondersteunend werken. Hoe kan jij uiterlijke veiligheid bij jezelf inbouwen? Voor mij hielp het om te praten over mijn angsten met mensen. ZIj toonden me dat de angsten niet terecht hoefden te zijn. Ze toonden me dat ze me zouden opvangen en helpen waar nodig. Dit, terwijl ik nóóit hulp zou (durven) vragen bij iemand. Maar mijn angsten dwongen me er toe om ze uit te spreken.
1.1.2 Innerlijke veiligheid
Ga na wat je nodig hebt om je veilig te voelen. Weet dat paniekaanvallen vooral ontstaan door het vasthouden aan illusie. Een mooi voorbeeld van illusie, is denken dat jij het leven beheerst. Dat is niet zo. Het leven leeft jou. Overschat je invloed niet. Jij bent niet de enige factor in je leven die zal bepalen of je wel of niet slaagt in je leven. Wat je lichaam nodig heeft is overgave. Je kan het leven niet controleren. Het leven stroomt door jou.
Het leven kan zelfs nog veel beter door jou stromen, als je stopt met piekeren. Welke piekergedachten kan je wél loslaten?
Je kan jezelf niet wijsmaken dat je veilig bent als je dat absoluut niet voelt. Je kan wel je angstgevoel van het gebrek aan veiligheid in vraag stellen. Wat heb je nodig om je veilig te voelen?
1.2 Trigger
Je maakte op jonge leeftijd waarschijnlijk ooit een heel onveilige situatie mee en je dacht te sterven. Het hoeft geen echt onveilige situatie te zijn, maar het gaat om hoe jij de situatie ervaren hebt.
Paniekaanvallen die plots uit het niets lijken te ontstaan, zijn heling voor je lichaam, al voelt dat niet zo.
Zo zou het kunnen zijn dat je als kind of baby een hele heftige beleving meemaakte. Dit kan in realiteit iets heel klein zijn, maar het kan écht als levensbedreigend gevoeld hebben. Want als kind ben je afhankelijk van je verzorger om te overleven. Iets kleins kan dus al snel als levensbedreigend aanvoelen.
Als dit langere periode aanhield (bv. Je ouders konden niet emotioneel & of fysiek aanwezig zijn terwijl je dat als baby echt nodig hebt), dan gaat de angst zich vastzetten in je lichaam. Of misschien was het van kortere duur, maar was het zo overweldigend dat het te veel was om te dragen, waardoor het in je lichaam opgeslagen werd, kort maar krachtig.
Je komt dan in een freezestand terecht. De energie die geen uitweg vond, is bevroren in je lichaam. Dit kan jarenlang stand houden.
Als je na jarenlange freeze, de bewustwording krijgt dat je in een freezestand zit, (cfr. Funcionele freeze) ontstaat heling. Je bewustzijn is nu groot genoeg om uit te de freeze stand te komen. Je weet wat er aan de hand is en je neemt stappen om daar uit te komen.
De energie die jarenlang in je lichaam opgeslagen werd, komt nu vrij onder de vorm van angst en paniek. Dit is de angst en paniek die je vroeger op kindleeftijd ervoer, komt nu, op volwassen leeftijd, vrij.
Ook nu, voelt het alsof de wereld je compleet overweldigt en je geen enkele grip meer hebt. Je belandt dan helemaal in je kindwonde. Vanaf hier begin je de vier fasen van bewustwording te doorlopen; onbewust onbekwaam, bewust onbekwaam, bewust bekwaam, onbewust bekwaam.
Het kan écht heel heftig ervaren worden als de energie die lange tijd in je lichaam opgeslagen werd, vrij komt. Weet dat dit voorbij gaat. Ook al lijkt het niet zo. De eerste keer dat deze energie vrij komt, denk je écht dat je sterven zal. De energie is zo overweldigend, dat ook na de paniekaanval, stevige angst ontstaat voor de toekomst en het al of niet terugkeren van deze angstenergie. De secundaire emoties die het terugkomen van de paniekaanval veroorzaken, worden hier geinstalleerd.
Angst en paniekaanvallen is energie die vrij komt na een chronische freeze
2. Vier fasen in de bewustwording van je paniekaanval
2.1 Onbewust onbekwaam
Het zal misschien raar klinken, maar het kan perfect zo zijn dat je lichaam in overlevingsmodus is, en je eigenlijk niet eens door hebt dat je een paniek aanval hebt. Je hebt in je jonge jaren zodanig veel angst ervaren, dat het je gewoonte is geworden. Je bent bang. Misschien zelfs bijna continu, maar je beseft het niet (meer)…
2.2 Bewust onbekwaam
In deze fase start de heling.
Plots heb je het door: Je hebt een paniekaanval! Je wordt overweldigd door angst en je begrijpt niet hoe het komt. Het overvalt je. Je hebt niet door hoe het is ontstaan. Het is er gewoon plots! Het overvalt je. Je wordt je bewust van je onbekwaamheid! Je weet niet hoe het komt dat je dit nu voelt! Plots zit je er knal in! Je hebt er geen controle over!
Dit besef kan enorm behangstigend zijn!
Je wordt je bewust dat angst & paniek het soms van je over nemen. Het voelt in deze fase nog groter dan jezelf. De paniekaanval neemt het van je over wanneer het je niet uit komt en je hebt er zelf geen controle over.
Bij elke paniekaanval die volgt, groeit je bewustzijn, beetje bij beetje. Bij elke paniekaanval leer je steeds beter observeren wát er precies gebeurt.
2.2.3 Heling
In deze fase leer je 'ja' te zeggen tegen jouw gevoel. De oorzaak van de paniekaanval is een energie in je lichaam die in beweging wil komen. Je lichaam heelt dus zichzelf door de energie in beweging te laten komen.
Kijk of je de emotie (Energy in motion) door jou kan laten stromen. Kijk of je dit kan toe laten. Wéét dat jij de emotie niet bént! Emotie is letterlijk een energieveld dat door jou wil stromen! Als je 'neen' zegt, stopt de stroom. (En zal het zich later zeer waarschijnlijk opnieuw tonen). Als je 'ja' zegt, kan de energie door je energieveld stromen en kan ze een uitweg vinden. Dit kan enórm bevrijdend voelen. Het voelt dan letterlijk alsof je lichaam minder zwaar weegt.
Wéét dat de paniekaanval enkel energie is die door jouw lichaam wil stromen. Weet dat het allemaal veel erger is van zodra je de gedachtenstroom die er mee gepaard gaat, gaat geloven. De energie triggert een gedachte in jou, en van zodra je één gedachte voeding geeft, komen er een hele hoop andere angstgedachten bij. Deze gedachten zullen zich in een cirkel blijven herhalen. De gedachten blijven tollen in een cirkel rond de energie/pijnlijke emotie in je lichaam die een beweging wil maken.
Fase 1: De paniek overweldigt je
De paniek overkomt je en je hebt er géén grip op. Geen enkele grip lijk je te hebben. Het overvalt je en de angst lijkt véél groter dan jezelf. Je hebt het gevoel dat je dit nooit zal beheersen. Dit lijkt TE groot.
Fase 2: Je voelt de angst opkomen, maar je kan zien dat het gebeurt.
Je kan jezelf én de paniek observeren. Je maakt een onderscheid tussen jij en de paniek. Je leert zien dat jij niet de angst bent. Je leert het observeren als een energieveld dat door jou passeert. De angst is not the real you!
Je voelt jezelf zowat even groot als de angst. Je kan voelen dat je er helemaal in zit bij momenten, maar je voelt dat ook jij een bepaalde kracht draagt. Je hebt niet meer het gevoel dat de angst zo bombastisch groot is dat je dit nooit zal overwinnen. Je observeert ze als twee aparte dingen. Er is jij, & er is de angst.
Fase 3: Je voelt de angst opkomen, maar je voelt jezelf groter dan de angst. Je kan de angst observeren en je kan er 'ja' tegen zeggen.
Je observeert de angst, je voelt dat je 'ja' kan zeggen, je kan toestemming geven aan de angst. Je kan observeren dat dit slechts een energie is die door jouw lichaam passeert. Je voelt jezelf groter dan de angst. Het blijft soms intens, maar je blijft de grond onder je voeten voelen en je voelt je minder overweldigd. Je vindt de kracht om te durven observeren wat er in je lichaam wil gebeuren.
(Om de grond onder je voeten te blijven voelen, ondersteunen de oefeningen van 'Thuiskomen bij jezelf'. Het is waardevol om deze oefeningen toe te passen wanneer je rustig bent, om je draagkracht te vergroten. Weet dat het (wellicht) compleet onmogelijk om de aardingsoefeningen toe te passen tijdens een paniek aanval. Je angstgedachten zullen dat niet toestaan. - Als het wel lukt, zoveel te beter!)
Fase 4: De angst komt nog af en toe in je lichaam maar het vraagt geen uitdrukkelijke aandacht meer
De angst zou je in deze fase niet meer als angst benoemen, maar als een gezonde adrenaline. Je weet dat de adrenaline helpt om goed te presteren en dat dit geen reden is om te stoppen. Het helpt je zelfs om beter te presteren. Je weet dat je, ook al voel je lichte angst, adrenaline, toch je ding mag doen. Je weet dat de angst vanzelf verdwijnt
2.2.3.1 Methodiek
Deze methodiek werkt niet voor iedereen, maar misschien werkt hij voor jou...
Als de angst opkomt:
1. Ga na welke leeftijd de angst heeft, als die opkomt. De angst die opgeslagen werd in je lichaam, heb je op een jongere leeftijd onbewust 'vast' gezet in je lichaam.
2. Wat heeft de energie (want angst is, ook al lijkt het anders, slechts energie!) nodig? Jij bent niet de angst! De angst is slechts een energie die vrij komt! Probeer de angst niet tegen te houden. Zo onderdruk je ze, en komt ze later opnieuw naar boven.
De allereerste keer dat je dit gevoel ervoer, was je wellicht nog heel erg klein. Te klein. Je was in een situatie waarin je niet kon vechten of vluchten. Omdat je niet kon vechten of vluchten, kon je nog maar één ding doen. Bevriezen. De energie die toen niet vrij kon komen, werd opgeslaan in je lichaam. De energie zit er, tot een moment waarop het lichaam sterk genoeg is om de energie vrij te laten komen.
De opgeslagen energie die eerst onbewust was, wordt nu in je bewustzijn gebracht. Nu kan ze vrij komen. Nu kan jij met jouw vrije wil kiezen. Mag ze vrij komen, of zeg je neen en kies je om het alsnog te onderdrukken? Weet, dat als je neen zegt, de energie steeds opnieuw zal willen vrijkomen, tot je 'ja' zegt.
3. Kan jij een ouder zijn voor de energie? Kan jij bieden wat de energie nodig heeft. Als 'een ouder zijn voor je energie' voor jou niet werkt, kijk dan of je vanuit bewustzijn je energie vervulling kan geven. Wat heeft deze energie, vanuit bewustzijn, nodig?
2.3 Bewust bekwaam
Plots heb je door: dít is de trigger! Dít is hem! En je wordt je bewust van de trigger van je paniekaanval… Het bizarre is dat je paniekaanval nu plots kleiner wordt. Je lijkt controle te krijgen. Plots zie je dat jij een de paniekaanval twee verschillende dingen zijn. Voordien waren jullie één. Je dacht dat jij de angst was. Nu kan je de angst zien vanuit bewustzijn. Je observeert de paniekaanval, maar hij neemt het niet meer van je over. Je slaagt er in om er 'bij' te blijven wanneer de paniekaanval komt.
In deze fase is het niet alleen belangrijk om de trigger van jouw paniekaanval te kennen en ook de gedachten te observeren die de paniek in stand houden. Het zijn de bijkomende gedachten die de paniek in stand houden! Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Observeer je gedachten. Weet dat jij je gedachten niet bént. Jij denkt de gedachte, maar ze is géén realiteit. Observeer je paniekaanval vanuit bewustzijn.
Nog een tip om meer afstand te creëren tussen jij en de paniekaanval: Schrijf de triggerende gedachte neer. 'Ik moet meer verantwoordelijkheid nemen…' vs 'Ik heb de gedachte dat ik meer verantwoordelijkheid moet nemen…' Zo neem je iets meer afstand van je gedachten. Merk het verschil in lading op bij deze zinnen.
Kan je de energie observeren, los van de gedachten die er bij komen?
2.4 Onbewust bekwaam
Nu wordt het routine; je handelt, zonder paniek. Je angst is verdwenen of is er misschien nog wel, maar neemt het niet meer van je over… Misschien voel je het nog, ergens, op de achtergrond... Maar het stoort je niet en je hebt er helemaal geen last meer van.
Je kan af en toe wel een gezonde angst/adrenaline voelen, maar je vindt dit normaal geworden en je geeft er geen extra aandacht meer aan…
3. Verbinding met het lichaam
De uitdaging van de paniekaanval is de verbinding met je lichaam blijven behouden. Je hoofd heeft enorm veel angstige gedachten die de angstaanval blijven voeden. De gedachten in je hoofd blijven cirkelen. Je hoofd doet er alles aan om het lichaam niet te moeten voelen. Je gedachten lopen in een loop, in cirkels, rond het te doorvoelen gevoel heen. Eindeloos cirkelen, ALLES om het lichaam, de emotie maar niet te hoeven voelen.
3.1 Methodiek om opnieuw verbinding te maken met het lichaam
Kijk of je steeds 3 dingen kan benoemen:
3 dingen die je ziet
3 dingen die je hoort
3 dingen die voelt
Dit zal niet gemakkelijk zijn. Je hoofd wil controle behouden en net dat zorgt voor paniek. Durf jij de stap naar het benoemen van de 3 dingen maken? Je geeft jezelf dan toestemming om de controle van het hoofd los te laten.
Weet dat dit oude energie is die vrijkomt. Van zodra je bewustzijn rond de angst groot genoeg is, zal je kracht en vertrouwen genoeg hebben om te blijven 'staan' terwijl de angst op komt. Blijven staan in de angst, betekent dat je 'aanwezig' bent, bij alles wat zich in het lichaam afspeelt.
4. Angst voor het verlies van externe zekerheden vs vertrouwen in het 'zelf'.
We hebben in ons leven een hele hoop externe zekerheden, die een pleister leggen op onze wonde. Als deze externe zekerheden verdwijnen, dan komt de onderliggende pijn naar boven. Pijn waarvan we niet eens bewust waren dat ze er was.
Externe zekerheden kan je letterlijk zien als een pleister op de wonde. Van zodra de pleister verdwijnt (verlies van je huis, verlies van je geliefde, verlies van je job) dan wordt de pijn zichtbaar. De pijn was er altijd al, maar de (valse) zekerheden zorgden ervoor dat je het niet hoefde te voelen.
Er is ook vaak een grote angst voor het mogelijks verliezen van een externe zekerheid. Dit omdat je weet dat je de onderliggende pijn dan zal voelen. Ook hier gaat het alweer, puur om een gedachte. Het is de gedachte over het verlies, die zorgt dat een paniekaanval geactiveerd wordt.
Vaak is de angst voor de mogelijke pijn die je zal voelen, groter dan wat je voelt als het effectief zo ver is.
Het is angst voor een externe zekerheid die mogelijks verdwijnt: een externe zekerheid legt een laagje op je pijn. Je hebt angst om deze te verliezen, want dan zal je bij de pijn van jouw hart komen. Je komt bij een diepe pijn: het niet vertrouwen van het 'zelf' in jou. Het vertrouwen dat wat er ook gebeurt, 'jij' er altijd bent. En zolang jij er bent, komt alles altijd goed.
Bv. Je partner legt een laagje op een diepe wond in jou. Doordat hij er is, hoef je je diepe pijn niet te voelen. Je bent bang om hem te verliezen want dan kom je bij jouw eigen pijn. Een pijn die je liever niet zou voelen.
Je echte ik kan je niet verliezen. Die is er altijd. Alleen durven we er vaak niet meer op vertrouwen.
'Ja' zeggen tegen je angst is altijd de oplossing. 'Ja' zeggen tegen dat, wat er in je lichaam wil gebeuren.
Elke verlies brengt je dichter bij jezelf. Tenzij je kiest om stukken van jezelf bij het verloren gedeelte achter te laten en dus een stukje van jezelf af te geven, bij dat wat verloren gegaan is. Weet dat je steeds, op elk moment in staat bent om stukjes van jezelf terug te halen. Intentie is hier meestal voldoende. Zet de intentie om de stukjes van jezelf die verloren gegaan zijn bij een bepaald verlies, terug te halen.
4.1 Twijfel is de corehouding bij angst
Klopt het wel dat het sléchts angst is??? Of is er meer? Is het niet gewoon terecht dat ik dit voel?? Want als dit terecht zou zijn, dan voel ik het liever!
Waar angst is is twijfel, waar twijfel is angst.
Iets voelt onveilig en dat probeert controle te krijgen over iets wat je niet begrijpt.
Angst ontstaat door gebrek aan vertrouwen in jezelf.
En dát gemis aan vertrouwen, zorgt voor een onveilig gevoel.
Het is het gemis aan vertrouwen die zorgt dat je je onveilig voelt.
Twijfel is de basis van angst- en paniekaanvallen.
5. Niet de angst is het probleem, maar de angst voor de angst
Als je al enkele paniekaanvallen had, dan heeft dit een stevige impact. Je werd overweldigd en je hebt het gevoel dat je de grip op de wereld verliest. Je hebt geen controle meer en dat is beangstigend. Je bent ook bang voor wanneer de volgende aanval komt. Je bereidt je voor. Je voelt je al ongemakkelijk bij het idee alleen al. Er ontstaat angst voor de angst.
Er is angst voor de mogelijke paniekaanval die komen zal.
Máár ook de angstaanval zélf is angst voor de angst. De paniekaanval gebeurt niet als je in reëel gevaar bent. De paniekaanval gebeurt omdat je amygdala geactiveerd werd. De paniekaanval wordt geactiveerd bij een bepaalde triggergedachte als reactie op een energie in je lichaam. Aan deze triggergedachte hangt een angst. We zijn bang voor de angst die gelinkt is aan de gedachte. En de gedachte ligt in de toekomst; niet in het nu.
Het is belangrijk om de paniekaanvallen vanuit bewustzijn te observeren. Kan jij de aanvallen vanuit een hoger perspectief benaderen? Kan jij zien dat je niet in reëel gevaar bent, als je de paniekaanvallen hebt?
Vermijden is het angstvuur aanwakkeren. Blijven staan is wat heelt. Aanwezig zijn bij de angst is wat heelt.
Als de angst voor de angst verdwijnt, verdwijnt de angst.
6. Mindset nodig om te 'helen' van paniekaanvallen:
1. Herinner je dat de paniekaanvallen komen omdat je geen vertrouwen hebt in jezelf. Je mist veiligheid door gebrek aan vertrouwen.
2. Zolang je niet diep overtuigd bent dat het máár angst is, zal geen enkele techniek of methodiek helpen.
3. 'JA' zeggen tegen de emotie/energie in je lichaam, heelt. Elke emotie wil 100% aandacht. Elke emotie wil gevoeld worden. De uitdaging van de paniekaanval is om er 'bij' te blijven. De paniekaanval vraagt je volle aanwezigheid.
NOTE: de paniekaanval vraagt geen aandacht voor je angstgedachten, maar de beleving in je lichaam.
4. Niemand heeft een glazen bol.
Angst ontstaat in de mind, omdat deze grip wil krijgen op het leven. Het leven is echter niet controleerbaar. Niemand kan het leven controleren; niemand heeft een glazen bol. Iedereen leeft met dit gegeven. Het is deel van het leven. Niemand heeft de glazen bol in z'n hand, dus is angst compleet nutteloos.
7. Concreet
7.1 Helende stappen
7.1.0 Onderzoek de angst
Het is een automatische reactie om te willen weglopen van de angst. Dat is wat je lichaam automatisch doet.
Maar heb je je angst al voldoende onderzocht? Heb je een goed inzicht op wat het probleem eigenlijk is? Waar en wanneer het zicht voordoet? Hoe vaak gebeurt het en welke factoren hebben hier invloed op? Leer je angst kennen en breng ze voor jezelf in kaart. Tijd voor een kennismaking!
Het onderzoeken van de angst gebeurt in het eerste stadium ná de paniekaanvallen, niet tijdens.
7.1.1 'JA' zeggen
Ook al zeg je 'ja', je lichaam zal niet meteen reageren. Het lichaam zal op een later moment reageren, vaak op een moment waarop je het niet verwacht. De uitdaging ligt er in om 'ja' te zeggen, ook op een moment waarop het je eigenlijk niet uit komt. Paniekaanvallen komen het liefst op momenten waarop het jou niet uitkomt…
Wat dat jij niet de angst bent. De angst is slechts een energie die door je lichaam wil vrijkomen.
F.E.A.R Face Everything And RISE!
7.1.2 Observeer je gedachten wanneer de paniek op komt.
Terwijl de paniekaanval en de angstgedachten komen, zal je je gedachten niet kunnen transformeren. Daarvoor zijn ze op dit moment te intens. Je kan er wel naar luisteren en ze achteraf, als de paniekaanval voorbij is, observeren en nagaan of ze voor jou wel waarheid zijn.
Stel vooral je gedachten in vraag!
De uitdaging ligt er in om de gedachten te zien, en er toch voor te kiezen om de sensatie in je lijf te voelen. Het is de sensatie in je liijf die wil gevoeld worden.
Hoe voelt je lichaam, als de gedachte in je oppopt?
Kijk of je kan stoppen met je praatjes. See if you can stop fooling yourself. Is het wel zo waar als je denkt dat het is?
Het zijn gedachten die je gelooft die je angst opwekken. Door een bepaalde gedachte veel te denken en diep te geloven, reageert je lichaam hierop.
7.1.3 Doe aan braintraining
Hoe meer je een gedachte denkt, hoe meer ze automatisch terugkomt. Deze neurologische baan wordt automatisch sterker en sterker. Een andere gedachte installeren vraagt training. Pas door ze steeds te herhalen, kan een nieuwe neurologische baan in de hersenen gevormd worden.
Het vraagt oefening, oefening, oefening.
Weet dat jij méér bent dan de angst. Wat ben je nóg allemaal, naast de angst?? Wie ben je als de angst er niets is?
De angst voelt vaak zo overweldigend, waardoor we hem automatisch bombastisch maken. Mimimaliseer de angst! Weet dat jij hem véél groter maakt dan hij in realiteit hoeft te zijn.
7.1.4 In kleine beetjes er bij blijven als er sensaties komen.
Eerst in kleine stapjes daarna steeds meer toelaten van de energie die wil vrij komen in je lichaam.
Hoe meer draagkracht je hebt, hoe meer opgeslagen energie kan vrij komen.
Het 'plots' opkomen van paniekaanvallen is dus vaak een positief signaal.
Je draagkracht wordt groter naarmate je kennis en ervaring op doet.
Hoe meer kennis over je paniekaanvallen, hoe groter de draagkracht wordt van je volwassen 'ik'.
De paniekaanval kan je zien als een energie die vrij komt vanuit je 'kleine ikje'. Energie die destijds opgeslagen werd in het lichaam is dezelfde energie die loskomt tijdens je paniekaanval.
Hoe meer draagkracht van je volwassen ik, hoe meer energie je kan toelaten van je kleine ikje.
8. Paniekaanvallen die uit het 'niets' ontstaan, zijn helend.
Paniekaanvallen die plots uit het niets lijken te ontstaan, zijn heling voor je lichaam al voelt dat niet zo.
Zo zou het kunnen zijn dat je als kind of baby een hele heftige beleving meemaakte. Dit kan in realiteit iets heel klein zijn, maar het kan écht als levensbedreigend gevoeld hebben. Want als kind ben je afhankelijk van je verzorger om te overleven. Iets kleins kan dus al snel als levensbedreigend aanvoelen.
Als dit langere periode aanhield (bv. Je ouders konden niet emotioneel & of fysiek aanwezig zijn terwijl je dat als baby echt nodig hebt), dan gaat de angst zich vastzetten in je lichaam.
Je komt dan in een freezestand terecht. De energie die geen uitweg vond, is bevroren in je lichaam. Dit kan jarenlang stand houden.
Als je na jarenlange freeze, de bewustwording krijgt dat je in een freezestand zit. (cfr. Funcionele freeze) ontstaat heling. Je bewustzijn is nu groot genoeg om uit te de freeze stand te komen. Je weet wat er aan de hand is en je neemt stappen om daar uit te komen.
De energie die jarenlang in je lichaam opgeslagen werd, komt nu vrij onder de vorm van angst en paniek. Dit is de angst en paniek die je vroeger op kindleeftijd ervoer, komt nu, op volwassen leeftijd vrij.
Ook nu, voelt het alsof de wereld je compleet overweldigt en je geen enkele grip meer hebt. Je belandt dan helemaal in je kindwonde. Vanaf hier begin je de vier fasen van bewustwording te doorlopen; onbewust onbekwaam, bewust onbekwaam, bewust bekwaam, onbewust bekwaam. Het kan écht heel heftig ervaren worden als de energie die lange tijd in je lichaam opgeslagen werd, vrij komt. Weet dat dit voorbij gaat. Ook al lijkt het niet zo. De eerste keer dat deze energie vrij komt, denk je écht dat je sterven zal. De energie is zo overweldigend, dat ook na de paniekaanval, stevige angst ontstaat voor de toekomst en het al of niet terugkeren van deze angstenergie.
Angst en paniekaanvallen is energie die vrij komt na een chronische freeze
9.Tips
9.1 Voeding
Dit is een (in mijn opinie) wat saai advies, maar er is zeker een link met alcohol, gerafineerde suikers en angst. Het is een vicieuze cirkel: de beide voeden elkaar. Hoe meer angst, hoe ongezonder je eet/drinkt. Hoe ongezonder je eet/drinkt, hoe meer angst.
9.2 Tips bij slaapproblemen
Een goede slaaphygiene zrogt dat het lichaam meer reserves heeft, waardoor het minder snel in overlevingsmodus en paniek gaat.
1. Slaaphygiene: zorg voor routine in de uren waarop je slaapt.
2. Zorg voor voldoende licht in de ochtend & door licht op tijd uit in de avond. Fel licht in de avond houdt je hersenen wakker.
3. Geen GSM in de slaapkamer
4. Miracle morning (boek): zorg voor een ochtendroutine. Maak op zin minst je bed op.
5. Indien je lang wakker ligt in bed: stap uit bed. Piekeren in bed vermijden. Als je piekert, doe het op een andere plaats. Stap op de slaaptrein: ga niet slapen als je geen 'slaapgolf' voelt. Van zodra je een golf voelt, is dát het moment om naar bed te gaan.
6. Zorg voor voldoende fysieke beweging overdag (niet 's avonds)
10. Oefeningen die je zenuwstelsel reguleren
Deze oefeningen zullen NIET werken, TIJDENS je paniekaanval.
Deze oefeningen helpen om méér rust te vinden als je in een 'neutrale' staat bent.
We denken vaak dat we in een soort van rust zijn, terwijl ons sympathisch zenuwstelsel nog steeds op de achtergrond actief is. Deze oefeningen ondersteunen je om een diepe rust te ervaren. Als je sympathische zenuwstelstel in het dagelijkse leven continu actief is, zoals bij een functionele freeze, dan herinnert het lichaam het zich niet meer hoe het is om écht in rust te zijn. Het lichaam leert via deze technieken opnieuw hoe het is als je écht in rust bent.
Als je de module 'thuiskomen bij jezelf' reeds volgde, zullen deze oefeningen herhaling zijn.
Toe te voegen:
1. EFT
2. Ademen (4 -6)
3. Handen wrijven en zelftroost
4. 2 keer snikken en uitademen
5.
Remember: You are perfect, just the way you are!